Na hlavný obsah

Befejeződtek a harcok a bagdadi kormányzati negyedben

Az iraki hatóságok feloldották a kijárási talilmat is.

Befejeződtek a harcok a bagdadi kormányzati negyedben
FILE - Followers of Shiite cleric Muqtada al-Sadr hold posters with his photo during a sit-in protest, in Baghdad, Iraq, Wednesday, Aug. 3, 2022. Al-Sadr is a populist cleric, who emerged as a symbol of resistance against the U.S. occupation of Iraq after the 2003 invasion. (AP Photo/Adil al-Khazali, File) Foto: TASR/AP

Elkezdtek kivonulni kedd délután Bagdad kormányzati negyedéből Muktada asz-Szadr iraki síita vallási és politikai vezető hívei, miután távozásra szólította fel őket. Az iraki hatóságok nem sokkal később feloldották az országos kijárási tilalmat.

Muktada asz-Szadr főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatóján arra szólította fel híveit, hogy fejezzék be a harcot és egy órán belül vonuljanak vissza a megszállt épületekből is, ellenkező esetben kiközösítéssel fenyegette meg őket.

Hétfőn óta több mint húszan meghaltak Bagdadban, mert rohamrendőrökkel csaptak össze Szadr támogatói. Irakban október óta volt rendezetlen a hatalmi rendszer, mert a választáson győztes asz-Szadr pártja eddig képtelen volt kormányt alakítani. A fegyveres összetűzések az után kezdődtek, hogy Szadr bejelentette visszavonulását.

(napunk, mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban