Na hlavný obsah

Véget ért a kormánypártok egyeztetése

Sulíkék állápontja továbbra sem változott. OĽaNO elsőszámú célja, hogy meggyőzzék az SaS-t az együttműködés folytatásáról.

Véget ért a kormánypártok egyeztetése
Foto: TASR/Martin Baumann

Véget ért az OĽaNo által kezdeményezett egyeztetés, amely 2,5 órán át tartott . A tárgyalás helyszínét elsőként a Sme rodina alelnöke Peter Pčolinský hagyta el. „Úgy gondolom, hogy a válság ma nem zárul le és nem születik megállapodás“ – mondta Pčolisnký, aki szerint már minden frakció nyilvánvalóvá tette az álláspontját.

Boris Kollár házelnök Pčolisnkýval ellentétben nem kívánta véleményezni az egyeztetést. Richard Sulík és az SaS álláspontja a találkozót követően is változatlan, augusztus 31-én, az SaS ultimátumában szereplő időpontban a frakció miniszterei benyújtják lemondásukat.

Michal Šipoš az OĽaNO frakcióvezetője az egyeztetést követően kijelentette, a párt Eduard Heger kormányfő és Igor Matovič pénzügyminiszter mellett áll, ugyanakkor az elsőszámú céljuk az, hogy meggyőzzék az SaS-t az együttműködés folytatásáról. „Minden családban, munkahelyen és kooperációban vannak nézeteltérések, így egy másik koalíciós felállásban is lennének súrlódások“ – mutatott rá Šipoš, aki szerint az SaS-nek nem szabadna megfeledkeznie azokról az ígéretekről, amelyeket a koalíciós partnerek a választás után tettek a lakosoknak.

Heger elsősorban arra mutatott rá, hogy a kormány működésképtelenné válna az SaS nélkül, így bízik benne, hogy a tárgyalások folytatása eredményt hozhat. Igor Matovič számára nosztalgikus volt a péntek délután, ugyanis egészen 11 évvel ezelőttre repítette vissza, amikor hasonló okokból ültek egy tárgyalóasztal mellett Sulíkkal. „Deja vum volt“ – mondta Matovič, aki szerint Sulík ismét elérheti, hogy újabb közel 12 évig Fico vezesse az országot, ez alkalommal a fasisztákkal

Sulík szerint erre azért van szükség, mert az elsőszámú feltételük, vagyis az, hogy Igor Matovič (OĽaNo) távozzon a pénzügyi tárca éléről továbbra sem látszik teljesülni. Eduard Heger (OĽaNo) kormányfő azonban továbbra sem adja fel a négyes koalíciót, újabb tárgyalásra hívta partnereit, amelyre feltehetően jövő héten kerül majd sor.

(pátria)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban