Na hlavný obsah

Hogyan alakulhat ősztől a koalíció sorsa?

Meg van arra az esély, hogy a parlament határozatképtelen lesz a kisebbségi kormányzás miatt.

Hogyan alakulhat ősztől a koalíció sorsa?
A kormányválság két emblematikus alakja Igor Matovič (b) pénzügyminiszter és Richard Sulík (j) gazdasági miniszter. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Minden bizonnyal ősszel pont kerülhet a koalíciós válság végére. Nyár végén lejár Richard Sulíkék (SaS) Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnöknek adott ultimátuma, ami a kormányzó négyesfogat fennmaradását Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter kormányból való távozásához köti. Jelenleg patthelyzet van az üggyel kapcsolatban, még nem lehet tudni pontosan, hogy ki lesz aki távozik a koalícióból.

Ebben a politikai katyvaszban reális forgatókönyv mutatkozik arra, hogy rövid időn belül a gazdasági miniszter a pártjával együtt az ellenzékből fogja indítványozni Matovič távozását. A legnagyobb veszély az országra nézve az, hogy a működésképtelenné vállhat a parlament a kisebbségi kormányzás miatt, ami jelentősen kihathat Szlovákia működősére egy gazdasági válság küszöbén.

Sokáig úgy festett, hogy tudják kezelni házon belül a válságot. A Sme rodina kezdte a mentőakciót a koalíció fenntartására. Boris Kollárék fasiszta pártokhoz közel álló képviselőket kívánnak a frakciójukba csábítani, hogy a kormányzáshoz szükséges 76 ember üljön az ő soraikban. A terv többek között ott fuccsolt be, hogy olyan képviselőket terveztek magukhoz csábítani, akikhez zűrös ügyek köthetőek.

A tervezett megvalósítást nem mindenki fogadta kitörő örömmel az OĽaNO és a Za ľudí politikusai közül. Juraj Krúpa sikeresen áttáncolt Matovičéktól a liberálisokhoz, így az SaS parlamenti frakciójának 20 tagja lesz a képviselőházban. A kormánykoalíció elhagyását fontolgatják azok a képviselők, akik nem tudják megemészteni azt, hogy az előre igért korrupció elleni küzdelem helyett a szélsőjobboldali politikai erőkkel való együttműködést tud felmutatni az ország vezetése két évvel a megválasztásuk után.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban