Na hlavný obsah

Milyen helyzetet teremtett terhesség-megszakítás alkotmányos védelmének eltörlése az Egyesült Államokban?

A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján már a szövetségi államok kezében az abortusz szabályozásának a kérdése a tengerentúlon.

Milyen helyzetet teremtett terhesség-megszakítás alkotmányos védelmének eltörlése az Egyesült Államokban?
A Legfelsőbb Bíróság döntése után Egyesült Államok nagyobb városainak az utcáin megjelentek az abortusz párti tüntetők. Foto: TASR/AP

Az Egyesült Államok alkotmánybírósága június 24-én érvénytelenítette a Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletet, így lehetővé tették egyes tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt. A 70-es évek elején meghozott döntéssel az alkotmány megtiltotta a szövetségi államok számára, hogy a nőktől elvegyék a jogot a művi terhesség megszakítására. A tagállamok egy része már korábban bevezetett különféle korlátozásokat a művi terhesség-megszakításával kapcsolatban.

Az ügy hatalmas felháborodást keltett a tengerentúlon. Az abortusz támogatók számára elfogadhatatlan az, hogy elvettek egy alkotmányos jogot a nőktől. Azokban az államokban ahol volt bekészített törvény arra esetre, ha legfelsőbb bíróság megsemmisíti az 1973-as döntést pedig nagyon gyorsan léptek. Missouriban órákkal a Legfelsőbb Bíróság döntése után olyan abortusztilalom lépett életbe, amely a nemi erőszakot vagy vérfertőzést követő terhességmegszakítást is korlátozza.

Az amerikai elnök, Joe Biden védelmet ígért azok számára, valaki más államba utaznának az abortusz végett.

„A Legfelsőbb Bíróság döntése, hogy felszámolta az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét, extrémista ideológia eredménye és tragikus hiba

– jelentette ki Biden elnök.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban