Na hlavný obsah

Eltörölték az abortusz alkotmányos védelmét az Egyesült Államokban

5-4 arányban szavaztak a Legfelsőbb Bíróságon a Roe kontra Wade hozott ítélet felülbírálására, így számos államban korlátozzák a művi terhesség megszakítását.

Eltörölték az abortusz alkotmányos védelmét az Egyesült Államokban
Az Egyesült Államok szerte utcára vonultak az emberek, és protestáltak a Legfelsőbb Bíróság döntése ellen. Foto: TASR/AP

Az amerikai legfelsőbb bíróság – amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága is -pénteken érvénytelenítette a Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletet, így lehetővé tették az egyes tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt.

Az Egyesült Államok tagállamainak egy része már korábban bevezetett különféle korlátozásokat a művi terhesség-megszakítás kapcsán, a legfelsőbb bíróság pénteki döntése után azonban szabad kezet kaptak, vagyis a jövőben nem minősül törvénytelennek, ha egy-egy tagállam betiltja az abortuszt.

„A Legfelsőbb Bíróság döntése, hogy felszámolta az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét, extrémista ideológia eredménye és tragikus hiba“

– jelentette ki Joe Biden amerikai elnök.

Biden úgy véli, a lépés a 150 évvel ezelőtti múltba repíti majd vissza az Egyesült Államokat. Az elnök ígéretet tett, hogy mindent megtesz majd azért, hogy megvédje a nők jogait azokban az államokban, ahol leginkább érhezhetőek lesznek a pénteki döntés következményei.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban