Na hlavný obsah

Moszkva átveszi teljes ellenőrzést a Szahalin-2 projekt felett.

Gáz- és olajprojekt teljes körű ellenőrzésével az üzemeltetők közül kiszorítják a Shellt és a japán befektetőket is.

Moszkva átveszi teljes ellenőrzést a Szahalin-2 projekt felett.
FILE - The tanker Sun Arrows loads its cargo of liquefied natural gas from the Sakhalin-2 project in the port of Prigorodnoye, Russia, Oct. 29, 2021. Russian President Vladimir Putin has handed full control over a major oil and natural gas project partly owned by Shell and two Japanese companies to a newly created Russian firm. It's a bold move amid spiraling tensions with the West over Moscow’s military action in Ukraine. Putin’s decree late Thursday, June 30, 2022, orders the creation of a new firm that would take over ownership of Sakhalin Energy Investment Co. (AP Photo/File) Foto: TASR/AP

Moszkva elnöki rendeletet hozott, amely teljes ellenőrzést biztosít Oroszországnak a Szahalin-2 gáz- és olajprojekt felett. Ezzel a lépéssel kiszoríthatják az üzemeltetők köréből a Shellt, valamint a japán befektetőket is. A csütörtökön aláírt rendelet egy új céget hoz létre, amely átveszi a Sakhalin Energy Investment Co. összes jogát és kötelezettségét, amelyben a Shell és két japán kereskedelmi vállalat, a Mitsui és a Mitsubishi valamivel kevesebb, mint 50 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A rendelet értelmében a Gazprom megtartja részesedését az Oroszország távol-keleti részén lévő projektben. A többi külföldi részvényeseknek pedig egy hónapon belül részesedést kell kérelmeznie az orosz kormánytól az új cégben. A kormány ezt követően bírálja majd el, hogy engedélyezi -e a részesedésük megtartását.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban