Na hlavný obsah

Csúfos győzelmet aratott Macron pártszövetsége a francia nemzetgyűlési választásokon

A centristák elbukták az abszolút többségüket a nemzetgyűlési választásokon.

Csúfos győzelmet aratott Macron pártszövetsége a francia nemzetgyűlési választásokon
Foto: TASR/AP

Emmanuel Macront támogató pártok szerezték a legtöbb képviselő helyet a franciaországi törvényhozási választások második fordulójában, azonban így is elvesztették az abszolút többséget a nemzetgyűlésben. Azzal, hogy az Együtt! pártszövegségnek nem sikerült megszerezniük a képviselői helyek többségét az 577 fős nemzetgyűlésben bizonytalanná vált a Macron által szorgalmozott reformok megvalósítása. Az eredmények tükrében az elmúlt napokban egyre többet beszélnek arról, hogy mikor következhet be a nemzetgyűlés felosztása és egy új választás kiírása.

A voksolás a szélsőséges pártok erősödéséről tanúskodik. A második legtöbb szavazatot a keményen baloldali összefogás szerezte meg Jean-Luc Mélenchon vezetésével. A történelme legjobb eredményét érte el a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés is, akik megtízszerezték az eddigi képviselőik számát és 1986 után önálló parlamenti frakcióval fognak rendelkezni.

A szélsőséges pártok jó szereplése annak köszönhető, hogy a francia társadalom egy jelenetős része nem támogatja az elnök gazdasági programját. Emellett egyre nagyobb teret hódít magának Franciaország lakossága között az euroszkepticizmus is, ami továbbra is erősíti a radikális jobb- és baloldalt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban