Na hlavný obsah

A trianoni békediktátum évfordulójához 2010 óta másképpen tud hozzáállni a felvidéki magyarság

A trianoni békediktátum évfordulójához 2010 óta másképpen tud hozzáállni a felvidéki magyarság – jelentette ki Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke a Pozsony melletti Éberhardon, Apponyi Albert gróf végső nyughelyén, a nemzeti összetartozás napjának alkalmából tartott megemlékezésen szombaton – írja a Bumm.sk.

A trianoni békediktátum évfordulójához 2010 óta másképpen tud hozzáállni a felvidéki magyarság
Foto: Foto N – Tomáš Benedikovič

Bárdos elmondta: bár az elmúlt két év rányomta bélyegét a felvidéki magyarság és az ő szervezetük életére is, már érezhető, hogy a közösségi rendezvények iránt ismét nő az érdeklődés, ami biztató, hiszen ezek a rendezvények lehetőséget adnak a közösségi érzés, az összetartozás érzésének megélésére.

Hozzátette: bár az évforduló továbbra is gyászos, a közösség tagjainak találkozása és az összetartozás érzésének megélése lehetőséget ad arra, hogy abból erőt merítsenek a közösség tagjai. A Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen a Pázmaneum polgári társulás szervezésében szombaton este tartották a Trianoni gyertyagyújtás elnevezésű rendezvényt.

Révkomáromban délután rendezték meg az Összetartozás táncát, amelynek keretében mintegy ezer gyermek táncolt egyszerre különböző helyszíneken, így adva tanújelét az összetartozás érzésének. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke az évforduló kapcsán azt mondta: 102 évvel ezelőtt országhatárokkal próbáltak éket verni a magyarok közé, bebizonyosodott, hogy a nemzet nem ismer országhatárokat, magyar nemzet csak egy van.

Hangsúlyozta: a felvidéki magyaroknak is – bár lehetnek különböző világlátásúak – kell, hogy legyen egy közös céljuk, mégpedig az, hogy gyermekeik, unokáik magyarként tudjanak boldogulni a szülőföldjükön.

(mti, bumm.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban