Na hlavný obsah

Szükség van az Európai Unió reformjára?

Az Európa jövőjéről folytatott konferenciasorozat a közösség átalakítására tett javaslatokat. Elfogadták a páneurópai listára vonatkozó uniós jogalkotási jelentést.

Szükség van az Európai Unió reformjára?
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a strasbourgi Európai Parlament üléstermében, 2022. május 4-én. Foto: TASR/AP

Az egyhangú döntések rendszere ellen foglaltak állást a most záruló Európa jövője-konferenciasorozat résztvevői. A közös mérlegelés arról szólt, hogy milyen is legyen a közösségünk. A javaslatok összesítését a hétfői nap folyamán fogják bemutatni.

Az európai vezetők sűrűbben hangoztatják, hogy az Uniónak reformra van szüksége. Az olasz miniszterelnök az Európai Parlamentben arról beszélt, hogy szükség van az alapszerződés módosítására, és a külpolitikai döntéseknél el kell törölni a vétójogot. Az eddigi tapasztalatok alapján a vétózás bénítja az Unió műkődését és lassítja az egységes döntések meghozatalát.

Ezzel párhuzamosan átdolgozásra kerülnek az uniós választási szabályok. A parlament elfogadta a páneurópai lista felállítását indítványozó uniós jogalkotási jelentést, így a jövőben az európai parlamenti választásokon kétszer voksolhatunk. Az uniós pártcsaládok felállíthatnak egy listát, amire minden tagországban lehetne szavazni.

Ez a tervezet az előzetes elképzelések szerint erősítheti a közös európai identitást, és meggátolja azt, hogy az uniós politika tagállami és nemzetállami szinten szerveződjön. Transznacionális listával közös európai ügyek lesznek az előtérben, és egységes kampány valósulhat meg, ami a mostanihoz hasonló krízis helyzetekben erősítheti az Európai Uniót működését és eszményét.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban