Na hlavný obsah

Áll a bál a koalícióban

Két képviselő frakciótagságába került a Robert Fico kiadatására irányuló sikertelen szerdai szavazás. A Sme rodina frakciója tartózkodott a döntés meghozatalánál.

Áll a bál a koalícióban
Romana Tabák az OĽaNO képviselője válaszol a sajtó kérdéseire a Fico kiadatásáról szóló parlamenti szavazás után, 2022. május 4-én. Minden bizonnyal ő is a Sme rodina frakciójába fog beülni szeptembertől a törvényhozásba. Foto: TASR

Robert Fico, a Smer elnökének mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló szavazáson a jelenlévő 150 képviselőből 74-en szavaztak a volt kormányfő kiadására, 49-en ellene, 19-en tartózkodtak, 8 képviselő pedig nem szavazott. Az előzetes latartóztatás mellett szavazott a teljes SaS-frakció és az OĽaNO képviselőinek zöme, kivéve Romana Tabákot, aki nem szavazott, valamint Katarína Hatrákovát, aki tartózkodott. A két politikus képviselőcsoportbeli tagságát már felfüggesztették.

Boris Kollár pártja a Sme rodina azzal, hogy tartózkodtak a szavazáson, szembeszálltak a kormánykoalíció korrupció ellenes kormány szándékaival. Megtámogatták a volt miniszterelnököt azzal a döntéssükkel, hogy nem kívántak szavazni arról, hogy kiadják-e az igazságszolgáltatásnak a bűnszervezet működtetésével gyanúsított Ficot. A kormánykoalíció újabb válságát jelentheti a Sme rodina pártjának a szembeszegülése.

Az OĽaNO elnöke, Igor Matovič is a bírálatok kereszttüzében van. Sokan úgy vélik, hogy kudarcot vallott azzal, hogy nem tudta összehangolni a saját pártjához tartozó embereket, és nem sikerült összetartanni azt a koalíciót, amit az ő korrupció ellenes harca keltett életre a két évvel ezelőtti választásokkor.

Robert Fico üdvözli a parlament döntését, ennek tanúbizonysága, hogy intenzíven kommunikációt folytatott az elmúlt napok során az üggyel kapcsolatban, és többször is hangoztatta, hogy ő egy politikai lejáratókampány áldozata. Benne van a levegőben, hogy az események hatására olyan tüntetések sora lesz az elkövetkező időkben, mint amire május 1.-én volt példa Nyitrán, ahol a Smer politikusai és szimpatizánsai vulgáris szavakkal illették Zuzana Čaputová államfőt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban