Na hlavný obsah

Fico megúszta kiadatását

Képviselők döntöttek. Nem szavazták meg azt, hogy a bíróság döntsön a volt miniszterelnök előzetes letartóztatásáról.

Fico megúszta kiadatását
Foto: TASR

Szerdán a parlament nem szavazta meg Robert Fico (Smer-SD) volt miniszterelnök mentelmi jogának megszűntetését, így a bíróság nem helyezheti vizsgálati fogságba az ellene felhozott vádak miatt. A három napos vita előzte meg a szavazást. A javaslatot 74 képviselő támogatta ,49 ellenezte, 19 pedig tartózkodott.

A volt miniszterelnök letartóztatásának a megakadályozásához a Sme rodina parlamenti frakciója és az OĽaNO két képviselője is hozzájárult, így a kormányzó pártok között nagy a feszültség. A legnagyobb kormányzó párt frakciójából kizárták Romana Tabák és Katarína Hatráková képviselőket, akik a kiadatás ellen szavaztak. Többen is úgy gondolják, hogy a 2020-ban a korrupcióellenes retorika miatt megválasztott Matovič politikája csődöt mondott, és a Sme rodinát pedig ki kell zárni a koalícióból, mert ezzel a szavazással egyértelművé vállt, hogy nem egy korrupcióellenes párt.

A Smer elnöke köszönetet mondott azoknak a parlamenti képviselőknek, akik nem szavazták meg, hogy az előzetes letartóztatása ügyéről döntsön a bíróság. Fico újult erővel folytathatja a politikai áldozat szerepében való tündöklést, azonban a képviselőház döntése alapján nyilvánvaló, hogy nem zajlik ellene politikai lejárató hadjárat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban