Na hlavný obsah

Enyhültek a maszkhordásra vonatkozó szabályok, a kötelező karantént eltörölték

Csütörtöktől már nem kötelező szájmaszkot viselni a szabadban és a legtöbb beltérben, de továbbra is kötelező az egészségügyi és szociális intézményekben a személyzetnek és a látogatóknak is, valamint az orvosi várótermekben és a gyógyszertárakban.

Enyhültek a maszkhordásra vonatkozó szabályok, a kötelező karantént eltörölték

A szociális intézmények lakóinak és a kórházban fekvő betegeknek nem kötelező a szájmaszk, továbbá a hat évnél fiatalabb gyerekeknek sem Már nem kell kötelezően karanténba vonulnia annak, aki fertőzött személlyel érintkezett.

A szabadban szervezett tömegrendezvényeken sem kötelező szájmaszkot hordani, továbbá a tömegközlekedési eszközökön, a taxikban és beltérben szervezett rendezvényeken sem. Ján Mikas országos tiszti főorvos azonban emlékeztet arra, hogy a maszkviselés még mindig egyszerű és hatékony módja a megfertőződés kockázatának csökkentésének.

Csütörtöktől megszűnt az a rendelkezés is, hogy kötelező karanténban maradnia annak, aki fertőzött személlyel került kontaktusba. „A kontaktszemély csak akkor marad karanténban, ha az orvos ezt járványügyi okokból szükségesnek ítéli“ – magyarázta a Közegészségügyi Hivatal. Ha nem jelentkeznek a betegség tünetei, a karantén öt nap múlva megszűnik. A fertőzöttek elkülönítésére vonatkozó szabályok érvényben maradnak.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban