Na hlavný obsah

A német gazdaság és a háború valósága

Németország sok szempontból is az Európai Unió fejlődésének, múltjának, jelenének a motorja volt, a gazdasági sikereke egyben kényszerpályára is állították az ország belpolitikáját, aminek egy sarokköve mindig is az energiapolitika volt.

A német gazdaság és a háború valósága
Foto: tasr

A Fukusimai atomerőmű katasztrófáját követően a zöld energia átállás komoly lökést kapott, amit a zöldek ki is használtak. Az ország bár élen jár a megújuló energiára felhasználásában az elmúlt években komoly leckét is kapott, hogy ez a technológia még nem annyira kiforrott, hogy egy 40 milliós országot és annak gazdaságát kellőképpen kiszolgáljon. Ennek a zöld energia átállásnak komoly pillére volt az orosz gáz, nemmellesleg alacsony ára miatt is. Egyes szakértők szerint ezek az olcsó gazdasági sikerek ugyanakkor annak is voltak köszönhetők, hogy Németország az évek során mind többet spórólt hadseregén.

Aztán jött a 2022-es év és minden korábbi német gazdasági tervet újra rajzolt az orosz-ukrán háború, egyben felszínre hozva a német energiapolitika és külpolitika visszáságait, hiányosságait.

Ezek tükrében hogyan kell értelmeznünk az Olaf Scholz (SPD) vezette új német közlekedésilámpa-kormánykoalíció politikáját, mely március 18-án lépte át a bűvös első 100 napot? 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban