Na hlavný obsah

A Szövetség arra kéti a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az állampolgárságról szóló törvény módosítását

A párt elnöke az alkotmányra hivatkozik, amely kimondja azt, hogy nem lehet senkit sem megfosztani az állampolgárságától.

A Szövetség arra kéti a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az állampolgárságról szóló törvény módosítását
Foto: Facebook/Forró Krisztián

A Szövetség felszólította Zuzana Čaputová államfőt, hogy ne írja alá az állampolgárságról szóló törvény módosítását, és forduljon az Alkotmánybíróságához. A párt azzal érvel, hogy a módosítás elfogadása nem oldotta meg a 2010 óta tartó igazságtalanságot. A Szövetség az alkotmányra hivatkozik, amely kimondja, hogy senkit sem lehet akarata ellenére megfosztani az állampolgárságától.

„Az alkotmány kimondja, hogy egy civilizált országban senkit sem lehet akarata ellenére megfosztani az állampolgárságától. Bár az Európai Unió országaiban ismert a kettős állampolgárság intézménye, Szlovákia elzárkózik ettől“

– mondta szerdai sajtótájékoztatóján Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

A parlament szerdán fogadta el a módosítást, amely szerint nem veszíti el szlovák állampolgárságát az, aki felveszi más államét, ha igazolja, hogy legalább öt éve az adott országban él. Akik már elveszítették állampolgárságukat, most visszaigényelhetik, ha igazolják, hogy tartósan külföldön élnek. (tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban