Na hlavný obsah

2023-ban tovább nő a bruttó hazai termék

A bruttó hazai termék idén is növekszik, várhatóan 3,5 százalékkal.

2023-ban tovább nő a bruttó hazai termék
Marcel Klimek, a pénzügyminisztérium államtitkára. Foto: TASR

2023-ban várhatóan 5,3 tized százalékkal nő majd Szlovákiábvan a bruttó hazai termék. Erről Marcel Klimek, a pénzügyminisztérium államtitkára tájékoztatott a Pénzpolitikai Intézet új makrogazdasági előrejelzésekről szóló sajtótájékoztatóján. Juraj Valachy, az intézet igazgatója hozzátette: idén 3 és fél százalékos GDP-növekedésére számítanak.

Marcel Klimek, a pénzügyminisztérium államtitkára elsősorban azt hangsúlyozta, az omikron variáns okozta járványhullám a Pénzpolitikai Intézet előrejelzései szerint nem okoz majd akkora károkat.

„Számításaink szerint az omikron csak mértékelten veti vissza a gazdaságot, ami jó hír” – mondta Klimek, majd hozzátette, a gazdaságot elsősorban az lassítja, hogy rengeteg ember kényszerül karanténba. Ez az állapot azonban csak átmeneti.

Bár az intézet elemzői arra számítanak, hogy a reális bruttó hazai termék 3,5 százalékkal növekszik, a gazdaság továbbra sem éri el a világjárvány előtti szintet. A helyreállítási alapból lehívható források lendítenek ugyan a gazdaságon, azonban a továbbra is tartó világjárvány, a növekvő infláció és a termelésben fellépő ellátási problémák még mindig visszavetik azt.

A 2023-as évre vonatkozó előrejelzések azonban jóval optimistábbak.

„Várakozásaink szerint erős 5,3 százalékos növekedésre számíthatunk”

– jelentette ki Klimek.

Az elemzők szerint a helyzet 2024-től szintén kedvezően alakulhat, hiszen a tervek szerint ekkorra visszatérünk az uniós támogatások lehívásának szokásos szintjére.

Az inflációval kapcsolatban azonban közel sem ilyen derűlátók a szakemberek. Az infláció növekedésének mértéke a közeljövőben még nem mérséklődik, 2022-ben átlagosan akár hat százalékkal emelkedhet. Emögött elsősorban az energiaárak ugrásszerű növekedése áll. Az áremelkedés pedig még 2023-ban is megközelíti majd az öt százalékot.

Az államtitkár külön kiemelte az infláció és a nominálbérek összehasonlítását. A Pénzpolitikai Intézet szerint az infláció idén hat százalék körül mozog, a bérek pedig 6,7 százalékkal növekedhetnek. Emiatt Klimek úgy látja, az életszínvonal nem csökken majd. Ez az előrejelzés azonban nem érvényes minden szegmensre.

Juraj Valachy, a Pénzpolitikai Intézet vezetője szerint van ok az örömre, azonban még hosszú út áll előttünk.

„Ebben az évben még óvatosan állunk a gazdaság növekedésének kérdéséhez. A tavalyi év rámutatott, nem várhatjuk, hogy a világjárvány csak úgy eltűnik, emiatt elég konzervatívak az elvárásaink is” – hangsúlyozta Valachy, hogy az omikron variáns okozta járványhullám lecsengését követően sem számíthatunk gyors fellendülésre.

Valachy a foglalkoztatottság alakulására is kitért. A gazdaság növekedése valószínűleg a foglalkoztatottság emelkedésében is megmutatkozik majd. Az előrejelzések szerint a következő három évben 63 000 új munkahely jöhet létre Szlovákiában, ami szintén hozzájárul, hogy az ország újra elérje a világjárvány okozta válság előtti szintet.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban