Na hlavný obsah

Rábólintott a parlament a védelmi szerződés megkötésére

A parlament jóváhagyta a Szlovák Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok közötti védelmi együttműködésről szóló egyezményt.

A parlamenti képviselők többsége támogatja az egyezményt

A 140 jelenlévő képviselőből 79-en szavaztak az egyezmény mellett, ellene 60 képviselő voksolt. A dokumentum elfogadásához legalább 76 szavazatra volt szükség. A szavazás után az egyezményt Zuzana Caputová köztársasági elnöknek is ratifikálnia kell. A két ország képviselője, Jaroslav Naď, az OĽANO védelmi minisztere és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt héten Washingtonban írta alá a megállapodást, amelyenél jelen volt Ivan Korčok külügyminiszter.

Az egyezmény lehetővé teszi az amerikai fegyveres erők számára a malacka-kuchynai és a szliacsi repülőtér, valamint esetenként más, a megállapodással összefüggő berendezések és területek használatát. Szlovákia bérletmentesen bocsátja rendelkezésre a területeket.

Az egyezmény tíz évre szól, ezt követően vagy érvényben marad a megállapodás, vagy egy év határidő után felmondják. Az ellenzék bírálta az egyezményt, mivel szerinte amerikai katonai támaszpontokat hoznak létre Szlovákiában, az amerikai egységek megközelítik az orosz határt és a megállapodás korlátozza az államigazgatási szervek működését. A tervezet parlamentben való ismertetését kedden eddig még nem látott parlamenti vita és dulakodás előzte meg.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök tiszteletben tartja a parlamenti képviselők akaratát és a kézbesítés után készen áll a Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok közötti védelmi egyezmény ratifikálására, közölte Martin Strižinec elnöki szóvivő. Az egyezmény csak az államfői jóváhagyás után lép majd hatályba.

A kormány tagjai történelmi pillanatként ítélik meg az egyezmény megkötését

Eduard Heger miniszterelnök és Jaroslav Naď védelmi miniszter (mindketten OĽaNO) nagyra értékelte, hogy a parlament szerdán jóváhagyta az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködési megállapodást. A parlament védelmi bizottságának elnöke, Juraj Krúpa (OĽaNO) történelmi pillanatról beszélt. Egyetértenek abban, hogy a megállapodás megkötése hozzájárul a Szlovák Köztársaság biztonságának megszilárdításához. A miniszterelnök arról biztosított, hogy a megállapodás nem jelenti a szlovák szuverenitás végét.

Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője örömét fejezi ki, hogy Szlovákia csatlakozott ahhoz a 23 NATO-tagországhoz, amelyek már rendelkeznek hasonló védelmi megállapodással. Úgy véli, hogy az államfő nem fogja bonyolítani vagy késleltetni a ratifikálási folyamatot.

Juraj Šeliga, a Za ľudí képviselője szerint a koalíciós partnerek nem tartják problémának, hogy Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke tartózkodott a szavazáskor.

Az a tény, hogy a törvényhozás tagjai jóváhagyták Szlovákia védelmi együttműködéséről szóló megállapodást az Egyesült Államokkal, felelősségteljes hang, ugyanakkor az ellenzék és a szélsőségesek populizmusának,  hisztériájának és  cinizmusának elutasítása – fogalmazott Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter a közösségi oldalon.

Az ellenzéki erők mélységesen elítélik a szerződést

Egységesen a megállapodás ellen szavaztak a Smer-SD, az ĽSNS és a Peter Pellegrini, Tomáš Taraba és Milan Mazurek körüli független képviselők.

Az ellenzéki Smer-SD hamarosan három kérdéssel petíciót indít népszavazás kiírására. Az egyik az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodásról szól majd.

Peter Pellegrini ex-miniszterelnök, független képviselő felszólította Zuzana Čaputová államfőt, hogy ne ratifikálja a Szlovákia és az Egyesült Államok védelmi együttműködéséről szóló megállapodást. Továbbá arra kéri, hogy várja meg, mi lesz a sorsa az említett  népszavazási kezdeményezésnek, illetve milyen lesz egy esetleges népszavazás eredménye.

A köztársasági elnök elnök tiszteletben tartja a képviselők akaratát, és  készen áll arra, hogy – mint kézhez kapja –  ratifikálja  az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködési megállapodást – jelentette be Martin Strižinec elnöki szóvivő.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban