Na hlavný obsah

A rendőrség eljárást indított Daniel Lipšic biztonsági engedélye kapcsán

A büntetőjogi visszaélésekről volt szó az ellenzék elleni harcban, amit Fico szerint már a külföldi médiák sem hallgathatnak el.

A rendőrség eljárást indított Daniel Lipšic biztonsági engedélye kapcsán
Daniel Lipšic Foto: TASR

A Smer – Szociáldemokrácia Párt elnöke Robert Fico tartott ma sajtótájékoztatót Pozsonyban a legfelsőbb bíróság épülete előtt Marek Para és Pavel Gašpar ügyvédek részvételével. A sajtótájékoztatót azzal kezdték, hogy Norbert Bödör védőügyvédje Marek Para felolvasta védence nyilatkozatát, amelyben Bödör kifogásolja az eljárást, ahogy legutóbb őrizetbe vették. Ezt követően Robert Fico hangsúlyozta, hogy elsősorban nem politikai pártelnökként van jelen a sajtótájékoztatón, hanem inkább jogászi, vagy ügyvédi minőségében, hogy tájékoztasson  további, nemzetközi szinten is zajló eseményekről.

“Nagyon örülök, hogy egyre több olyan ügyvéd akad, akik leírják és hangot adnak a NAKA nyomozói, a Speciális Ügyészség ügyészei és egyes a Legfelsőbb Bíróság bírái által ügyfeleik ellen elkövetett igazságtalanságoknak”

– vélekedett Fico.

A volt miniszterelnök ezután hozzáfűzte, hogy ilyen például a Kovalcík ügy is, vagy Zoroslav Kolár védügyvédeinek kezdeményezése melyben rámutatnak Daniel Lipsic speciális ügyész elfogultságára. Ez mind arra enged következtetni, hogy nem esetenként előforduló mulasztásokról van szó, hanem itt már rendszer szintű politikai célú büntetőjogi visszaélésről beszélhetünk. Fico szerint már az Európai Unió több hírportálja is foglalkozik ezzel a Szlovákiát nem túl pozitívan érintő témával és Lipšicet többször is említik.

“Hivatalos feljelentést teszünk a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, hogy haladéktalanul kezdjék meg Daniel Lipsic ellenőrzését, mert a már megkezdett büntetőeljárásban az áll, hogy Daniel Lipšic semmilyen jogszabályi feltételt nem teljesített ahhoz, hogy ilyen típusú biztonsági tanúsítványt kapjon.”

– mondta Robert Fico.

Szerinte ebben az esetben a Nemzetbiztonsági Hivatalnak is fel kell lépnie. Elmondta, hogy a rendőrség a Munkaügyi Minisztériumban vezető beosztásban lévő köztisztviselői jogkörrel való visszaélés miatt indította el az eljárást. Fico szerint ott találtak ki Lipsic számára egy tanácsadói posztot, amihez biztonsági engedély kellett, enélkül nem szerezhette volna meg. A Fico által benyújtott büntetőfeljelentés Milan Krajniak munkaügyi miniszter és a Nemzetbiztonsági Hivatal felelős képviselője ellen irányult, aki Lipšicet „szigorúan titkos“ szintű átvilágítási eljárás levezetésével bízta meg. Milan Krajniak Lipšicet úgy bízta meg, mint miniszteri tanácsadót. A feljelentés szerint köztisztviselői hatalommal való visszaélés gyanúja merült fel.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban