Na hlavný obsah

Jaroslav Naď és Antony Blinken aláírták a védelmi szerződést

Az együttműködés, amelyet az amerikai oldal is kiegészített egy saját értelmezési záradékkal, mindkét oldal érdekeit szolgálja, valamint növeli Európa biztonságát.

Jaroslav Naď és Antony Blinken aláírták a védelmi szerződést
Jaroslav Naď védelmi miniszter és Antony Blinken az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere. Foto: TASR

Az amerikai külügyminiszter szerint a megállapodás mindkét országot képviseli

Szlovákia képviseletében Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter és az Amerikai Egyesült Államok nevében Antony Blinken külügyminiszter péntek hajnalban Washingtonban aláírta a védelmi együttműködésről szóló megállapodást. A védelmi megállapodás aláírása előtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere megjegyezte, hozzájuk is eljutottak a Szlovákiában a megállapodás kapcsán keringő dezinformációk.  Blinken szerint ezek az álhírek nem csupán a megállapodást, hanem a transzatlanti partnerség jelentőségét is aláássák.

„Ez a megállapodás együttműködésen és kölcsönös tiszteleten alapszik, amelyek olyan egyformán fontos értékek, amik a NATO kooperációjának alapját képezik. Szlovákia és az Egyesült Államok egyenrangú és szuverén partnerekként írták alá ezt a dokumentumot, amely mindkét ország kormányának és lakosainak érdekeit képviseli”

– jelentette ki Blinken.

Európa biztonságát és stabilitását szolgálja a szerződés

Az Egyesült Államok már több hasonló egyezményt kötött a NATO-beli szövetségeseivel, hiszen ez Európa stabilitását és biztonságát szolgálja.

A szerződés az amerikai külügyminiszter szerint megkönnyíti a közös hadgyakorlatok lebonyolítását, Szlovákia pedig ennek köszönhetően korszerűsítheti a katonai infrastruktúráját is.

„A dokumentum egyetlen pontja sem utal arra, hogy állandó amerikai bázisokat hoznának létre, esetleg Szlovákiában helyeznénk a katonáinkat. A megegyezés teljes mértékben tiszteletben tartja a Szlovák Köztársaság szuverenitását és törvényeit”

– hangsúlyozta ki Blinken.

Naď szerint Szlovákia sokat köszönhet az Egyesült Államoknak

Jaroslav Naď védelmi miniszter, aki Szlovákia képviseletében látta el kézjegyével a szerződést, elsősorban a két ország közötti szoros kapcsolatot, valamint a stratégiai szempontból jelentős együttműködést emelete ki.

„Az Egyesült Államok Szlovákia stratégiai szempontból igen fontos szövetségese. Ez az erős kötelék nem csupán az Egyesült Államok történelmi szerepének köszönhető, amely lehetővé tette többek között az önálló Csehszlovákia létrejöttét, valamint Szlovákia NATO-tagságához is hozzájárult” – mutatott rá Naď, hogy az Egyesült Államok nem először működik együtt Szlovákiával.

A parlamentnek rá kell bólintania a Ficoék által árulásként tekintett egyezményre

Az aláírt szerződést a parlamentnek is jóvá kell hagyni. Ezt követően Zuzana Čaputová államfő ratifikálja majd a dokumentumot, aki korábban már jelezte, maga is kiegészíti a szerződést egy interpretációs záradékkal.

Boris Kollár házelnök jövő keddre hívta össze azt a rendkívüli parlamenti ülést, amelyen a képviselők jóváhagyhatják a megállapodást. Az ellenzéki SMER-SD vezetője, Robert Fico a dokumentummal kapcsolatban árulásról beszél. A parlamentben pártja nem támogatja majd annak jóváhagyását.

(Pátria Rádió, TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban