Na hlavný obsah

Egészségügyi hallgatók segítenek a járványkezelésben

Az ilyen jellegű tevékenységet beszámíthatnák a hallgatói gyakorlatukba. Az egyetemek szerint ezzel a módszerrel bővíthetik eddig megszerzett tudásukat is.

Egészségügyi hallgatók segítenek a járványkezelésben
Foto: TASR

Az egészségügyi tárca előre meghatározza a szükséges intézkedéseket a következő járványhullámmal való megbirkózás érdekében. Az egyetemi hallgatók a kórházakban is segítő kezet nyújthatnak, például az intézmények előtt kihelyezett sátrakban, vagy a covid-osztályokon orvos felügyelete mellett.

“Szükség esetén a kórházakban kisegíthetne körülbelül 2100 orvostanhallgató, 1500 szakápoló hallgató és a tárca szakemberei kapcsolatban vannak az egészségügyi középiskolákkal is.”

– mondta Zuzana Eliášová az Egészségügyi Minisztérium szóvivője.

A Comenius Egyetem orvosi karáról eddig 55 diák mutatott érdeklődést és további 37 az egyetem mártoni Jessenius karáról. Az egyetem ezt a kisegítést nyári gyakorlatként, vagy államvizsga előtti gyakorlatként ismeri el diákjainak, viszont egyes kórházak egyenlőre még győzik kisegítés nélkül, saját munkaerővel.

“Csak az ápoló pozícióját tudják ellátni és önállóan nem gyógyíthatnak. És hogy ez az ápolói munka, vagy kisegítés vagy a kórházak előtti sátrakban való munka elég attraktív lesz e az orvostanhallgatók részére, azt nem tudom megítélni.”

– nyilatkozta Jozef Mintál, a Szlovák Kórházszövetség alelnöke.

Nagy segítséget jelentene viszont több szakorvos, például aneszteziológusokból van hiány, de egyik napról a másikra nem lesz belőlük több, jegyezte meg a Pozsonyi Egyetemi Kórház infektológusa Peter Sabaka.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban