Na hlavný obsah

Čaputová a jelenlegi Ukrán-Orosz helyzetről

A köztársasági elnök kifejtette véleményét a feszült ukrajnai helyzettel kapcsolatban, valamint, hogy ez milyen módon érinti Szlovákiát.

Čaputová a jelenlegi Ukrán-Orosz helyzetről
Foto: TASR

Zuzana Čaputová államfő meggyőződése, hogy a saját érdekünkben kell megerősíteni a Szlovák Köztársaság keleti határvédelmét, valamint a NATO egész ún. keleti szárnyát szövetséges csapatokkal. Ezt kedden jelentette ki a feszült ukrajnai helyzettel összefüggésben.

Az utóbbi hónapokban megfigyelhettük, hogy egyre jelentősebb számú orosz katona állomásozik az Ukrán határon. Ez erősen emlékeztet a 2014-es helyzetre, mikor a jelenleginél csekélyebb létszámú orosz haderő elfoglalta a Krím-félszigetet. Ezért fontos a jelenlegi helyzetben is az éberség és az éleslátás, hogy tudjuk, hogyan érinthet mindez bennünket.

Vlagyimir Putyin kész erőszakot alkalmazni követeléseinek legalább egy részének érvényesítésére – mondta Zuzana Caputova köztársasági elnök, aki szerint ezeknek a követeléseknek az elfogadása korlátozná az országok, köztük Szlovákia szuverenitását is a saját biztonságukról való döntésben, továbbá a NATO szlovákiai jelenlétének megerősítése mellett szólt.

„Nem léphetünk fel gyenge láncszemként a Szövetség keleti határán. Az erősítés saját érdekünk is”

– mondta az elnök.

Az amerikaiak értelmezési záradékot is készítettek a védelmi megállapodáshoz. Az elnök szerint ez megfelel a szlovák értelmező megállapodásnak, tehát mindkét fél egyformán értelmezi ennek a megállapodásnak a szövegét. Ugyanakkor Caputovát meglepte az a felmérés, amely szerint a szlovákok 44 százaléka az USA-t és a NATO-t okolja az ukrán határon kialakult feszültség miatt.

Az ellenzék részéről Peter Pellegrini bírálja a köztársasági elnököt, amiért NATO-csapatokat hívott Szlovákiába az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus idején. Az exminiszterelnök szerint a „szlovák nép“ békét és nyugalmat akar. Ezzel kapcsolatban Zuzana Caputová a tények és a propaganda kritikus megkülönböztetésére is felszólított, hogy az emberek hajlandóak-e elhinni, hogy a NATO vagy Ukrajna agresszor ebben a helyzetben. Rámutatott, hogy Oroszország mintegy 100 000 katonát vonultat fel a határon, míg a szövetség eddig legfeljebb 5 000 katonával van jelen.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban