Na hlavný obsah

A gazdasági tárca az energiaárak liberalizációját javasolja

A feszült energiapiaci helyzet miatt 2023-tól új árszabályozási politikát akarnak bevezetni.

A gazdasági tárca az energiaárak liberalizációját javasolja

Miközben az energiapiacon uralkodó helyzet továbbra is feszült, a háztartások lehetőséget kapnának a döntésre, hogy az állam által szabályozott energiaárakat választják -e. A gazdasági tárca ugyanis 2023-tól változtatni szeretne az árszabályozási politikán. A javaslat értelmében a háztartások önkéntes alapon dönthetnék el, kívánnak -e élni az állam által szabályozott árak lehetőségével. Amennyiben a nem szabályozott árak nem bizonyulnának megfelelőnek, bármikor visszatérhetnének az állami felügyelet alá. A témában jártas elemzők azt javasolják, a gazdasági tárca halassza egy későbbi időpontra a terv megvalósítását.

Azok a háztartások és kisebb vállalatok, akik legfeljebb 30 MWh villamos energiát és maximum 100 MWh gázt fogyasztanak évente, abba a fogyasztói csoportba tartoznak, akiket a szabályozott árak érintenek. Ők az Árszabályozási Hivatal által meghatározott árakon vásárolják meg az energiaszolgáltatást. Így védve vannak a tőzsdei árak kilengéseitől.

Napjainkban a gazdasági helyzet egyáltalán nem stabil, ez pedig az energiapiacot is alapjaiban rengette meg. A gazdasági tárca ennek ellenére azzal a javaslattal állt elő, hogy 2023-tól megváltoztatnák az árszabályozási politikát. Amennyiben a háztartások érdeklődést mutatnának, lehetőségük lenne nemet mondani a szabályozott árakra. Karol Galek, a gazdasági tárca államtitkára rámutatott, hogy a lehetőség teljes mértékben önkéntes alapú, a szabályozott árak továbbra is mindenki rendelkezésére állnának. Amennyiben azok az ügyfelek, akik éltek a lehetőséggel, majd a későbbiekben úgy döntenének, a nem szabályozott árak mégsem felelnek meg az igényeiknek, bármikor visszatérhetnének az állam által szabályozott árakhoz.  

Jozef Badida elemző úgy látja, a jelenlegi helyzetben, amikor a magas infláció a legtöbb országnak komoly gondot okoz, a szabályozott árak elengedése értelmetlen lépés. Emiatt az államnak el kellene gondolkoznia azon, hogy egy későbbi időpontra halassza a javaslat gyakorlati megvalósítását.

„Helyénvaló lenne megfontolni ennek a lépésnek az elhalasztását egy alkalmasabb időpontra, amikor a helyzet stabilizálódik”

– mondta a szakértő.

Az ellenzék sem ért egyet a kormány ezen törekvéseivel. Róbert Puci, a parlamenten kívül Hlas-SD képviselője szerint a javaslat egy a valóságtól elrugaszkodott kaland.

„A lakosok most élőben követhetik, hogy mi is a különbség a szociáldemokraták irányította állam és a kormány jobboldali hozzáállása között, amely a nyereséget a vállalkozóknak utalná, a költségeket pedig az embereknek”

– jelentette ki Puci.

A koalíció eközben azokkal a háztartásokkal is kénytelen foglalkozni, akik saját kazánházzal rendelkeznek, hiszen az ő áraikat eddig sem szabályozta az állam, így egyre nehezebben birkóznak meg a meredeken emelkedő költségekkel. Veronika Remišova (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes azt ígérte, dolgoznak a problémáik megoldásán.Az egyre intenzívebb mértékben emelkedő kiadások a koalíciós tanács hétfői ülésén is terítékre kerültek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban