Na hlavný obsah

Módosulhatnak a középiskolai felvételik

A kilencedikes tanulók országos tesztelése, az ún. monitor, a jövőben nem biztosít majd olyan előnyöket a diákok számára, mint eddig.

A múltban, ha a tanulók legalább 90 százalékos eredményt értek el matematikából, szlovák nyelvből és magyar nyelvből, felvételi vizsga nélkül felvételt nyertek az általuk választott középiskolába. A jövőben ez a kivétel várhatóan érvényét veszíti, ugyanis az oktatási törvény módosítási javaslata változtatna a szabályokon. A módosítást követően a döntés a felvételről a középiskolák kezébe kerül.

„A középiskola igazgatója az oktatási intézmény szabályai szerint dönthet arról, hogy biztosítja -e a tanulók számára a felvételi vizsga nélküli felvétel lehetőségét. A gimnáziumok estében legalább 90 százalékos sikerességgel kell teljesíteni a tesztet, a többi középiskolában viszont elég legalább 80 százalékot elérni” – figyelmeztetett Renáta Vitková, az oktatási tárca kommunikációs osztályának munkatársa, hogy a szakközépiskolák, a konzervatóriumok, valamint a művészetre- és sportra specializálódott intézmények esetében csökkentették a határt, amely azt hivatott szabályozni, hogy az adott intézmény felveheti -e a tanulót felvételi vizsga nélkül.

Az egyik pozsonyi alapiskola igazgatója, Richard Savčinský azt feltételezi, a legjobb középiskolák a jövőben még a kiváló eredmények esetén sem tekintenek majd el a felvételi vizsgától. Az igazgató szerint saját szabályrendszerek készülnek majd, amelyek célja, hogy a legjobb tanulók kerüljenek be az adott oktatási intézménybe.

Az Állami Gimnáziumok Igazgatóinak Társulása nevében az elnök, Pavel Sadloň nyilatkozott a témában, aki Savčinský meglátásaihoz hasonlóan vélekedik a kérdésről.

„Amennyiben egy intézmény iránt nagy az érdeklődés, akkor a vezetőség megteheti, hogy komolyabb kritériumokat támaszt. Alacsony érdeklődés esetében azonban kevesebb követelést kell támasztaniuk a diákok felé” – mutatott rá Sadloň, aki arra is kitért, a tanulók vizsga nélküli felvétele csökkenti az iskolák költségeit.

Az idei év abból a szempontból is különleges, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően, az iskoláknak nem egy, hanem két tanévre előre közzé kell tenniük a felvétel kritériumait. Ezen kívül a hagyományokhoz képest módosultak a tanulókat érintő fontos időpontok is.  A kilencedikesek tesztelésére áprilisban kerül sor, a sportiskolák már márciusban megkezdik a felvételi eljárást, a többi intézményben viszont csak májusban esedékesek a felvételik.

Pavel Sadloň szerint azokban a gimnáziumokban, ahol négy- és nyolcéves képzés egyaránt működik, az oktatás pedig kétnyelven folyik, május első hetében korlátozott módon zajlik majd a tanítás. Ezt pedig az eredményezi, hogy a legtöbb tanár a felvételi vizsgák lebonyolításánál segédkezik majd.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban