Na hlavný obsah

Öt napra rövidült a házi karantén

A Közegészségügyi Hivatal rendeletének értelmében keddtől az új koronavírussal fertőzött, pozitív személy házi karanténja öt napra rövidül, függetlenül attól, hogy az illető oltott-e, vagy átesett-e korábban a betegségen.

A karantén abban az esetben ér véget az ötödik nap után, ha a pozitív teszteredményt produkáló személy az utolsó 24 órában nem észlel olyan tüneteket, amelyek ellehetetlenítenék a munkavégzést. Ellenkező esetben az orvos dönti el, hogy meddig tart a karantén. Az izolációt követően az érintett szemmély köteles további öt napon keresztül reszpirátort viselni nyilvános helyeken. Iskolás gyermekek esetében az arcmaszk használata is elegendő.

Amennyiben valaki szoros kapcsolatba kerül egy fertőzött személlyel, két forgatókönyv léphet érvénybe. Az első azokat érinti, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltás egyetlen adagját sem, esetleg kilenc hónappal ezelőtt oltakoztak, de még nem kapták meg a vakcina harmadik, emlékeztető adagját. Nekik öt napra karanténba kell vonulniuk. A karantén végeztével azonban már nem kötelező PCR-tesztet végeztetni. Ennek szükségességéről a kezelőorvos dönt. A karantén időtartamának letelte után ebben az esetben is legalább öt napig reszpirátort kell viselnie az érintetteknek.

Azok a személyek, akik kapcsolatba kerültek ugyan a pozitív teszt-eredményt produkáló személlyel, de teljesen oltottnak számítanak, mert az utolsó vakcina beadása óta nem telt el 9 hónap, esetleg felvették a harmadik oltást vagy az elmúlt 180 napban átestek a fertőzésen, mentesülnek a karanténkötelezettség alól. A felsorolt csoportok csupán akkor élveznek kivételt, ha egyáltalán nincsenek tüneteik. Nyilvános helyeken a kivételt élvező személyeknek legalább 7 napig reszpirátort kell hordaniuk.

A Közegészségügyi Hivatal legfrissebb rendelete módosítja a „szoros kapcsolat“ meghatározását is. Mától az is közvetlen érintkezésnek számít, ha valaki öt percnél hosszabb időt tölt együtt egy koronavírusos személlyel beltérben. Eddig az időlimit 15 perc volt.      

„Azok a személyek, akik az új rendelet hatályba lépése előtt kerültek karanténba, az izolációt az eddig érvényes szabályok alapján fejezik be“

– mutatott rá Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője.
 

Az egészségügyi- és szociális dolgozókra továbbra is külön szabályrendszer vonatkozik.      

Február 1-jétől módosul a digitális COVID-igazolvány érvényességének időtartama is. Az igazolvány ezt követően kilenc hónapig lesz érvényes. A módosítás az utazást és a Szlovákiában hatályos járványügyi szabályok betartását egyaránt érinti.

„Az Európai Bizottság egységes szabályokat állapított meg“

– közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.
 

Az igazolvány érvényessége a harmadik vakcina felvétele után automatikusan meghosszabbodik.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban