Na hlavný obsah

A digitális teret érintő új jogszabálycsomagot fogadott el az Európai Bizottság

A Digitális Szolgáltatói Törvényről (Digital Services Act, DSA) szóló javaslatot a múlt hét csütörtökön szavazta meg az Európai Parlament.

A digitális teret érintő új jogszabálycsomagot fogadott el az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság által előterjesztett, az uniós digitális tér reformját hozó törvénycsomag második eleme, egyaránt jelentős hatással lehet majd a felhasználók adatainak kezelésére és a digitális szolgáltatások átláthatóságára.

„Megpróbáljuk biztonságosabbá és megbízhatóbbá tenni az online környezetet az olyan helyzetekben, amikor a politikáról vitázunk, amikor az interneten vásárlunk vagy üzletet kötünk. Be kell tartani az alapvető jogokat és több jogot kell adni a felhasználóknak az internetes óriásokkal szemben”

– idézte az Euronews az ügy parlamenti jelentéstevőjét, Christel Schaldemose-t.

A Bizottság ugyanis úgy látja, néhány, különösen nagy piaci szereplő az információmegosztás és az online kereskedelem kvázi nyilvános színterévé vált, ezzel pedig együtt járnak bizonyos kockázatok is többek közt a felhasználói jogok és az információáramlás kapcsán, ezért a területet szükségessé vált újra szabályozni.

A jogszabály egy sor új, uniós szintű kötelezettséget vezet be a digitális szolgáltatásokra vonatkozóan. Szabályozza az illegális áruk, szolgáltatások vagy online tartalmak eltávolítását és új kötelezettségeket ró a nagyon nagy platformokra, hogy kockázatalapú intézkedéseket hozzanak a rendszereikkel való visszaélések megelőzése érdekében.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban