Na hlavný obsah

A máltai Roberta Metsola az EP új elnöke

David Sassoli halála után hárman szálltak versenybe a posztért.

A máltai Roberta Metsola az EP új elnöke
Foto: TASR

Roberta Metsola máltai politikus lett az Európai Parlament új elnöke. Az Európai Unióban ritkán születik váratlan eredmény, és ritkán van valódi verseny a szavazások előtt. Ez most sem volt másképp. Roberta Metsola megválasztása az Európai Parlament elnökének valójában már hétfőn eldőlt, amikor a parlament három nagy pártja megegyezett a támogatásáról. Metsola számára ettől függetlenül nagy nap a mai, megválasztásán kívül ma ünnepli a 43. születésnapját.

Kicsoda Roberta Metsola?

Roberta Metsola máltai politikus 2013 óta az Európai Parlament képviselője. 2020 novemberében az Európai Parlament első alelnökévé választották. David Sassoli elnök január 11-i halála után Metsola lett az EP megbízott elnöke Sassoli utódjának megválasztásáig, aki éppen ő lett.

Metsola jogász, európai jogra és politikára szakosodott. Málta jogi és igazságügyi együttműködési attaséjaként dolgozott Málta Európai Unió melletti Állandó Képviseletén. 2012 és 2013 között pedig Catherine Ashton, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének jogi tanácsadója volt.

Biztos befutó

Magabiztosan, 458 szavazattal már az első szavazási körben megnyerte az EP-elnökségéért folyó választást. A 705 képviselőből 616-an szavaztak – a választás online történt. Két kihívója volt csak a zöldektől és a szélsőbaloldaltól, mindketten messze lemaradtak. A négygyerekes jogász karriere majdnem két évtizede folyamatosan felfelé ível. A College of Europe elvégzése után a máltai csatlakozást követően jogi attasé volt az ország brüsszeli állandó képviseletén. Az Európai Parlamentben ezután a legbefolyásosabb képviselők közé került, a jogállamisággal foglalkozó LIBE bizottságon kívül a parlament első elnökhelyettese is lett. Metsola mindenki szerint jó munkát végzett 2013-as megválasztása óta, az EP-elnökségért induló jelöltek között egyedül őt tartották igazán komolyan vehető politikusnak.

Ugyanakkor látványos munkát végzett az LGBTQ-jogok területén is. Sőt, még a migrációval kapcsolatban is kicsit máshogy gondolkodik, mint a néppárti átlag, de ezt magyarázhatja a származása. Málta klasszikus frontország, így nem volt meglepő, hogy Metsola a menekültek elosztása mellett érvelt.

Hárompárti alku

Metsola megválasztása akkor vált biztossá, amikor hétfőn a három nagy párt megkötötte azt az alkut, amelyben leírták a következő két és fél év fő prioritásait.

A fontos megállapodás az volt, hogy a Néppárt előre átadott több alelnöki posztot a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak azért cserébe, hogy egyikük sem indít ellenjelöltet Metsolával szemben.

Megfigyelők szerint a valódi győztes egyelőre Manfred Weber, a Néppárt német frakcióvezetője lehet, akinek bejött a kockáztatás. Metsola elsősorban Weber és a néppárt német szárnyának támogatásával jutott idáig, azzal a feltétellel, hogy sok német fog körülötte dolgozni, így a német kereszténydemokraták hatalma erősödhet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban