Na hlavný obsah

Reformok az alapiskolai oktatásban

A kritikus gondolkodás elsajátítása, digitális képességek fejlesztése, rugalmasság és a jelenkor nyújtotta lehetősgek kiaknázása - ezek a fő ismérvei annak az oktatási rendszerben várható átalakulásnak, amely a "Művelődés a 21. században" nevet viseli, s melyet véleményezésre bocsát az oktatásügyi minisztérium.

Reformok az alapiskolai oktatásban

Az új alapiskolai oktatási programot jelenleg a szakértők, pedagógusok, szülők és a tanulók is véleményezhetik, közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter. Miroslava Hapalová, az Állami Pedagógiai Intézet igazgatója elmondta, hogy jelenleg az oktatás alapkereteit és kiindulópontjait terjesztik elő. Az új reformoktatási program célja, hogy a gyerekek örömmel és nagyobb kényelemben tanulhassanak.

„A diákok gyakran rengeteg ismeretet elsajátítanak, de nem tudják azt alkalmazni a gyakorlatban. A tantárgyak közötti tananyag nem kapcsolódik egymáshoz”

– jegyezte meg Branislav Gröhling

A miniszter hozzátette: annak ellenére, hogy az általános iskolákban az idő több mint egyharmadát a szlovák nyelv és irodalom oktatására fordítják, ami meghaladja az OECD-átlagot, a tanulók értő olvasási eredményei folyamatosan romlanak, és elmaradnak az OECD-átlagtól. A változtatásokat az oktatási minisztérium által vezetett, több mint 300 fős szakértői csoport készíti elő. A szakértők között olyan iskolák tanárai is szerepelnek, ahol hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak, de vannak kiemelkedően tehetséges gyerekeket tanító pedagógusok is.

A tanárok feladata lesz, hogy visszavezessék a tanulókat a mindennapi élethelyzetekben szükséges kritikai gondolkodáshoz, felfedezéshez és kreativitáshoz. A változásoknak tükröződniük kell abban is, hogy a diákok korszerű módon tanuljanak. A diákok számítógépen, táblagépen vagy mobiltelefonon tanulhatnak majd a számítástechnikán kívüli órákon is. Branislav Gröhling bízik benne, hogy az első digitális eszközöket még az idei év első felében eljuttathatják az iskolákhoz. A szaktárca jelenleg egyeztet a kiemelt szakértőkkel az oktatásban tervezett változtatásokról, a következtetéseket január végén terjesztik a nyilvánosság elé. Hapalová megjegyezte, az új állami oktatási program szerint az első iskolákban 2023-tól fognak oktatni, széleskörű bevezetését az általános iskolákban a 2026/2027-es tanévtől tervezik. Ennek megfelelően új tankönyvek is készülnek majd.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban