Na hlavný obsah

Kedden elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke

Súlyos betegség következtében, 65 éves korában ma elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, - adta hírül Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivője. A politikus halálával kapcsolatban a szlovák politikai vezetők is kifejezték részvétüket. A Sassoli utódjának megválasztásáról szóló szavazás első fordulóját várhatóan az Európai Parlament jövő héten tervezett strasbourgi ülésének keddi munkanapján tartják.

Kedden elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke

David Sassoli ma kora hajnalban hunyt el az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található Aviano település kórházában. Az Európai Parlament elnökét december 26-án súlyos egészségi állapotban kórházba szállították Olaszországban. Kezelésére az immunrendszerének elégtelen működése miatt volt szükség. Sassolit már korábban is kórházban kezelték, szeptemberben egy strasbourgi kórházba vitték, a legionáriusbetegség okozta súlyos tüdőgyulladás miatt.

David Sassoli 1956. május 30-án született Firenzében. A szocialista politikus több mint 10 éven át tagja volt az Európai Parlamentnek, miután az újságírásról a politikai pályára váltott. Pályafutását újságíróként kezdte a római Il Tempo napilapnál, majd egyebek mellett a RAI olasz közszolgálati televízió esti híradójának műsorvezetője volt, mielőtt 2009-ben az olasz Demokrata Párt tagjaként az Európai Parlament képviselőjévé választották.

2019. július 3-tól volt az Európai Parlament elnöke. Az Európai Parlamentben az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportjának tagja volt. Két és félévig tartó mandátumának legfontosabb feladatai közé a szabadságért, szolidaritásért és a jog érvényesüléséért való küzdelmet tartotta.

Az Európai Uniónak készen kell állnia a klímaváltozásra és a migrációra, hangoztatta korábban. A Sassoli utódjának áról szóló szavazás első fordulóját várhatóan az Európai Parlament jövő héten tervezett strasbourgi ülésének keddi munkanapján tartják, a legnagyobb esélyesnek a néppártiak jelöltjét, Roberta Metsola máltai képviselőt, az Európai Parlament első alelnökét tartják. 

Szlovák politikusok is regáltak Sassoli halálhírére: Zuzana Caputová államfő részvétét fejezte ki a családnak és a volt elnök barátainak. David Sassoli erős vezető, kiváló olasz és rendíthetetlan európai volt, írta közösségi oldalán az államfő. Eduard Heger miniszterelnök is részvétét fejezte ki Sassoli halála miatt. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban