Na hlavný obsah

Mennyire elfogadóak a keresztény egyházak?

Egy ökumenikus magyar lelkészi találkozó három résztvevőjén kívül megszólítottuk a témában Dr. Beer Miklós váci nyugalmazott megyéspüspököt is.

Mennyire elfogadóak a keresztény egyházak?
Foto: hang.hu

Az április végén Pozsonyban megtartott Kárpát-medencei magyar lelkészek ökumenikus találkozóján készült riportunkban háromféle egyház képviselőjét sikerült egy mikrofonhoz ültetnünk: Hegedűs Lóránt budapesti református lelkészt, valamint a szintén budapesti Dr. Osztie Zoltán katolikus plébánost, és az Erdélyben található Énlaka község unitárius lelkésznőjét, Mátéfi Tímeát. Aki még nem hallott volna az unitarianizmusról, vagy másképp unitárius vallásról, nos ez részben egy szentháromsági istenképet elutasító teológiai irányzat, illetve vallási mozgalom.

Mennyire elfogadóak, illetve befogadóak a keresztény egyházak a más vallásúakkal s a nem hívőkkel szemben, mennyire az elvált- vagy épp a fogyatékossággal született emberekkel, s mennyire a szexuális és nemi kisebbségek képviselőivel szemben? Ilyen és hasonló kérdésekről is beszélgettünk.

A Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke, a videóbloggerként is tevékeny Dr. Beer Miklós interjúnkban a párbeszéd kultúrája ápolásának fontosságát hangsúlyozta ki. Szót ejtett továbbá a Ferenc pápa egyházfői szolgálatának központi hívószójává vált szinodalitásról is, amely az egyházi szervezet és az egyházi gondolkodásmód átformálását jelenti a klerikális, felülről diktált, előíró módszertan felől a párbeszéden, egymás meghallgatásán alapuló, ténylegesen közösségi egyházkormányzás felé.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban