Na hlavný obsah

20 éve az Unióban, de 12 hellyel lejjebb a sajtószabadságot mérő ranglistán, de mi lesz az igazságszolgáltatással?

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel.

20 éve léptünk be az Európai Unióba, milyen mérleggel számolhatunk két évtized távlatában? A kormány most az igazságügyi rendszer alapjait kóstolgatja, terítéken a Bírói Tanács és az Alkotmánybíróság. Szlovákia lejjebb csúszott a sajtószabadság listáján.

A Szlovákia a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság felbomlása és a független Szlovák Köztársaság 1993-as megalakulása után 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Szlovákia mellett akkor további kilenc ország csatlakozott a 15 EU-tagállamhoz: Ciprus, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Magyarország, Málta, Lengyelország és Szlovénia.

A közmédiát mellett az igazságügy bevételére is megtette első lépéseit a Fico kormány. Lucia Plaváková a PS parlamenti képviselője korábban úgy nyilatkozott, a koalíció az igazságszolgáltatás teljes ellenőrzését át akarja venni.

Szlovákia a tavalyi évhez képest idén 12 helyet esett vissza a sajtószabadságot mérő ranglistán, tájékoztatott a Riporterek Határok Nélkül nevű civil szervezet.

Közéleti-politikai összefoglaló Szilvássy József újságíróval a Pátria Rádióban. A műsort Kálmán Norbert vezette.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban