Na hlavný obsah

A parlamentben szerdán a nonprofit szervezetekről szóló törvénymódosítás lesz terítéken

Az SNS pártjának a képviselői akarják megbélyegezni a külföldi támogatásokban részesülő szervezeteket.

A parlamentben szerdán a nonprofit szervezetekről szóló törvénymódosítás lesz terítéken
Foto: SITA/Milan Illík

A parlamenti képviselők szerdán megkezdték a közhasznú szolgáltatásokat nyújtó nonprofit szervezetekről szóló törvény módosítási tervezetének megvitatását. A tervezetet az SNS párt képviselőinek egy csoportja nyújtotta be.

A módosításban az előterjesztők azt javasolják, hogy a külföldről évi 5 000 eurónál nagyobb összegű támogatásban részesülő szervezeteket nevezzék külföldről támogatott szervezeteknek.

A képviselők azt is szeretnék elérni, hogy a módosítás kiterjessze például a nonprofit szervezetek éves beszámolójának tartalmát. A változtatásokat azzal indokolták, hogy a nonprofit szervezetek finanszírozása terén magasabb szintű átláthatóságot és elszámoltathatóságot kell biztosítani.

Az ellenzéki képviselők bírálták a javaslatot. Szerintük a módosítás megkérdőjelezi a nonprofit szervezetek hitelességét és „kiközösíti“ őket. Figyelmeztettek arra is, hogy a jogszabály ellentmondásba kerülhet a Szlovák Köztársaság alkotmányával vagy az európai joggal.

A napirend szerint a törvényhozóknak többek között a hegyimentő szolgálatról szóló törvény módosítását és a munka törvénykönyvének módosítását is meg kellene vitatniuk.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban