Na hlavný obsah

Fico: Egyikünk sem fogja elvenni az államfő vétójogát

A kormányfő az RTVS Szombati párbeszédek című műsorának a vendége volt.

Fico: Egyikünk sem fogja elvenni az államfő vétójogát
Foto: TASR/Martin Baumann

Az RTVS Szombati párbeszédek című politikai vitaműsorának vendége volt szombaton Robert Fico. A kormányfő szerint nincs oka idegeskedni az új elnökkel, Peter Pellegrinivel való jövőbeni együttműködés miatt, és nincs felsőbbrendűségi vagy alsóbbrendűségi viszony.

„Egyikünk sem fogja elvenni az elnök vétójogát“ – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy arra számít, hogy Pellegrini baloldali elnök lesz.

Fico a műsorban méltatta Pavol Gašpar, a SIS igazgatóhelyettesének munkáját, akit a kormány jelölt a SIS igazgatójának. Elmondta, hogy a következő elnökön múlik, hogyan kezeli a kinevezését.

Az Európai Bizottság (EB) levele kapcsán, amelyben figyelmeztette a kormányt, hogy rendesen indokolja meg a Különleges Ügyészség (ÚŠP) megszüntetését, ellenkező esetben akár le is állíthatják az uniós helyreállítási alap kifizetését, Fico úgy fogalmazott, nem hagyja magát megfélemlíteni az EU Bizottság tisztviselőitől, és azt mondta, a levélben az ellenzék retorikáját érzi visszhangozni.

Robert Fico szerint az ellenzék képtelen elfogadni a demokratikus játékszabályokat, és a választások után a gyűlöleletet szítja. Úgy véli, ő nem így jár el, „nekem nincs durva retorikám, nekem más a véleményem“ – mondta.

Fico a műsorban továbbá elmondta, hogy elutasítja az EU által elfogadott migrációs paktumot, hogy a háború befejeztével az Oroszországhoz kötődő kapcsolatok rendezésében érdekelt, és hogy támogatja, hogy Andrej Danko, az SNS vezetője váltsa Peter Pellegrinit a parlament élén.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban