Na hlavný obsah

Peter Pellegrini államfőként a kormány szövetségese vagy a kabinet kritikusa lesz?

Peter Pellegrini és Robert Fico viszonya az utóbbi években nem volt mindig felhőtlen, az őszi parlamenti választás ismét szövetségessé kovácsolta őket. A diák valóban túlnőtt a tanárán?

Peter Pellegrini államfőként a kormány szövetségese vagy a kabinet kritikusa lesz?
Foto: TASR/Martin Baumann

Az önálló Szlovákia történetében Peter Pellegrini az első politikus, akinek fokozatosan mind a három legmagasabb állami pozíciót sikerült elfoglalnia. Kétszer volt házelnök, egyszer miniszterelnök, néhány hét múlva pedig első államfői ciklusát kezdi meg.

Karrierjének fontos momentumai azonban eddig valamilyen módon mindig kapcsolódtak a jelenlegi kormányfő, Robert Fico vezette Smerhez. Peter Pellegrini az elnökválasztáson aratott győzelmével elérte azt, amibe egykori mentorának 10 évvel ezelőtt beletört a bicskája.

De mi következik most? Peter Pellegrini a választások éjszakáján valóban hűséget esküdött Robert Ficonak, vagy az elnöki palota elfoglalása után könnyen lehet, hogy a kormány szövetségeséből a kabinet kritikusává válik? Erre a kérdésre is kereste a választ Bugár Bélával, a Híd korábbi elnökével, Pellegrini és Fico egykori koalíciós partnerével Tilajcsík Dóra a csütörtöki Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban