Na hlavný obsah

Lengyelországban nem csillapodnak a gazdatüntetések

Marcin Kierwinski lengyel belügyminiszter szerdán kijelentette, hogy a tiltakozó gazdák bűncselekményt követnek el, ha az úttestre fordítják az Ukrajnából származó gabonát, és a törvény értelmében büntetésre számíthatnak.

Lengyelországban nem csillapodnak a gazdatüntetések
Foto: SITA/AP/Czarek Sokolowski

Kedden is több ezer lengyel gazda tiltakozott Varsó központjában az Európai Unió által bevezetett megkötések és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó könnyítések miatt, amelyek emelik termelési költségeiket, egyúttal lenyomják az árakat.

A gazdák azt is követelik, hogy a lengyel kormány lépjen ki az EU, éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében létrehozott Zöld Megállapodásából.  Marcin Kierwinski lengyel belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy több helyen is gabonát szórnak az úttestre az elégedetlen gazdák.

A tárcavezető ma azt mondta, a rendőrség és a Tusk-kormány nem fog ilyen anarchiát megengedni. Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes hétfőn az X közösségi oldalon felszólította Lengyelországot, hogy büntesse meg azokat, akik a hétvégén ukrán kukoricát öntöttek ki egy lengyel vasútállomáson.

Az elkövetők nyolc vagonnyi – mintegy 170 tonnányi – Marokkóba szánt kukoricát borítottak a sínekre. A lengyel belügyminiszter közölte, hogy a rendőrség az ilyen eseteket bűncselekménynek minősíti.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban