Na hlavný obsah

Az Egyesült Államok infrastruktúrái elleni támadásra készülhetnek kínai hekkerek

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója szerint a kínai kormánnyal kapcsolatban álló hekkerek káoszt akarnak okozni az Egyesült Államok területén.

Az Egyesült Államok infrastruktúrái elleni támadásra készülhetnek kínai hekkerek
Foto: TASR/AP

Christopher Wray az amerikai Kongresszus alsóházának meghallgatásán azt mondta, hogy „Kína hekkerei előkészületeket tesznek, és az amerikai infrastruktúrára fókuszálnak, hogy károkat okozzanak, amikor Kína úgy dönt, hogy eljött az idő a támadásra”.

A Szövetségi Nyomozó Iroda vezetője szerint a bűnözők célpontjai között szerepelnek víztisztító létesítmények, az elektromos infrastruktúra, valamint olaj- és földgázvezetékek. A kritikus infrastruktúrák elleni támadások ellenti támadások lehetőségére évek óta figyelmeztetnek szakértők.

A Reuters hírügynökség anonimitást kérő forrása szerint ismeretlen támadók a mezőgazdasági minisztérium alá tartozó Nemzeti Pénzügyi Központ (National Finance Center – NFC) rendszerébe hatolhattak be. A támadókat Kínához kötik, kínai hekkerek évek óta hajtanak végre kisebb-nagyobb támadásokat amerikai kormányzati oldalak mellen. Az Nemzeti Pénzügyi Központ több szövetségi alkalmazott bérszámfejtését végzi, ezért a támadás révén akár több ezer munkavállaló adataihoz is hozzáférhettek.

(telex, reuters)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban