Na hlavný obsah

Fico: A szlovák-német kapcsolatot nem terheli az ukrajnai háború kérdése

Szlovákia és Németország között nincsenek nyitott politikai kérdések, és a kétoldalú kapcsolatokat nem terheli a két ország kormányának eltérő véleménye az ukrajnai háború egyes kérdéseiről - fogalmazott Robert Fico kormányfő szerda este Berlinben, az Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón.

Fico: A szlovák-német kapcsolatot nem terheli az ukrajnai háború kérdése
Foto: TASR

„Az, hogy eltérőek a nézeteink a nemzetközi politika egyes aspektusairól, még nem jelenti, hogy feszültek lennének a kétoldalú kapcsolataink” – mondta Fico.

Ukrajnával kapcsolatban hangsúlyozta, elutasítja azt a politikát, hogy kötelező egy véleményen lenni, és nem hisz a konfliktus katonai megoldásában sem. „Ukrajna európai perspektíváját illetően azonos állásponton vagyunk. Készek vagyunk segíteni Ukrajnának, de a katonai segítségnyújtást elutasítjuk. Ez természetesen jogunkban áll, mert a katonai segítségnyújtás többnyire kétoldalú megegyezés alapján történik” – mondta.

Emlékeztetett arra is, hogy Szlovákia minden békekezdeményezést támogat az ukrajnai konfliktus lezárását illetően, és kifejtette, annak ellenére is támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét, hogy kételyei vannak annak megvalósíthatóságával kapcsolatban.

Fico közölte, Szlovákia azt szeretné, hogy Ukrajna független, szuverén, virágzó, demokratikus ország legyen, mert ez nemcsak a szomszéd ország, hanem az egész Európai Unió érdeke is – tette hozzá.

Hozzátette, hogy a mostani megbeszélés egyúttal a jövő heti uniós csúcstalálkozó előkészítése is, a találkozón az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatásról fognak tárgyalni. Scholz tájékoztatása szerint az a cél, hogy valamennyi uniós tagállam megállapodjon abban, hogy a következő négy évben 50 milliárd euróval támogatják Kijevet. Magyarország decemberben ellenezte ezt. Denisz Smihál ukrán miniszterelnök tájékoztatása szerint Fico szerdán Ungváron megígérte neki, hogy nem fogja blokkolni az 50 milliárd eurós uniós támogatást.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban