Na hlavný obsah

Izrael az USA-val való nézeteltérések után ismét csapást mért a Gázai övezet déli részére

Izrael pénteken ismét bombázta a Gázai övezet déli részét, miután nyilvános vitába keveredett legfőbb szövetségesével, az Egyesült Államokkal a palesztin állam lehetőségéről. Az Egyesült Államok annak létrehozásában látja az egyetlen utat a tartós békéhez.

Izrael az USA-val való nézeteltérések után ismét csapást mért a Gázai övezet déli részére
Foto: SITA/AP

Szemtanúk péntek reggel lövésekről és légicsapásokról számoltak be Khan Younisban, a Gázai övezet déli részének legnagyobb városában. Izrael szerint ott a militáns Hamász mozgalom tagjai bujkálnak.

A Palesztin Vörös Félhold intenzív tűzharcokról számolt be az al-Amal kórház közelében. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint 77 ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek az éjszaka folyamán.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon megismételte a „palesztin államhoz vezető útra“ vonatkozó felhívását.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban csütörtökön elutasította ezt a javaslatot.

Netanjahu megjegyzéseire reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője azt mondta, hogy független palesztin állam nélkül „nem lesz biztonság és stabilitás a térségben“.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban