Na hlavný obsah

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel

Az ellenzék a kormány demokrácia romboló lépéseit próbálta akadályozni a hetekben, az elkövetkező időszakban újraindul a jogállamért folytatott küzdelem. A SNS vezére oldalba támadta a koalíciót, legalább is erre utal, hogy kijelentette, elképzelhető, hogy indul az államfőválasztáson. Különutas petíciós verseny a Kisebbségi Kulturális Alap megszűnése kapcsán.

Az ellenzék többszörös obstrukciója miatt a kormány által beterjesztett több fontos javaslat az új évre tolódott át. A koalíció többek között a büntető törvénykönyv módosításával csökkenteni szeretné a korrupcióért járó büntetéseket és felszámolná a Speciális Ügyészséget is. A korábbiaktól eltérően ezeket a változtatásokat nem egy csomagban, hanem két külön módosításként kezelik majd.

Az ellenzéki parlamenti pártok bírálták a kormányt, amiért a büntetőjogot érintő változtatásokat helyezi előtérbe, amelyek veszélyeztethetik a jogállamiságot. Problémát látnak abban is, hogy számos javaslatot gyorsított eljárásban tárgyalnak.

Andrej Danko, az SNS elnöke megkezdte az aláírásgyűjtést államfő-jelöltségéhez. A karácsonyi ünnepek alatt mintegy 10 000 aláírást sikerült összegyűjteni. Danko azt állítja, hogy próbaképpen gyűjti az aláírásokat, arra az esetre, ha patthelyzet alakulna ki. Hozzátette, még nem jelentette be hivatalos jelöltségét.

Petíciót indított a Kisebbségi Kulturális Alap esetleges megszüntetésének megakadályozása kapcsán Bukovszky László, Rigó Konrád és Ravasz Ábel, a kezdeményezés végül 2544 aláírással zárult. Mindeközben szintén petíciós „kampányt” indított a Magyar Szövetség, az ő kezdeményezésüket ez idáig 863-an támogatták.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban