Na hlavný obsah

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel

Nehéz lesz a kormánynak gyorsított eljárásban elfogadni a Speciális Ügyészi Hivatal megszűntetését. A PISA eredményeket elkeseredetten kommentálják a politikusok. A Szövetség nevet módosítva bekebelezte a Hidat és az Összefogást.

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel
Foto: SITA

A kormány már döntött, a parlamenten a sor, és valószínűleg ott sem lesz probléma a Speciális Ügyészség megszüntetésével, azonban a gyorsított eljárásban való elfogadást több minden is hátráltatja. Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek sem tetszik, hogy nemes egyszerűséggel megszűntetnék a Speciális Ügyészi Hivatalt, így az államfő nem zárta ki, hogy élni fog a vétójogával vagy az Alkotmánybírósághoz fordul.

Miközben a kormány a büntetés-végrehajtási rendszer megváltoztatásával van elfoglalva, azalatt nyilvánosságra kerültek a PISA 2022 nemzetközi felmérés eredményei, amelyben a szlovák diákok tragikus eredményeket értek el. Szlovákia az utolsók között szerepel a vizsgált országok közül, ami arról ad tanúbizonyságot, hogy a diákoknak nem sikerül az iskolában átadott tudást a gyakorlatban érvényesíteni.Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatási miniszter nemzeti tragédiának titulálja az eredményeket, és az oktatásügy hosszú éveken történő elhanyagolását teszi felelőssé.

A hétvégén tartotta a Szövetség a közgyűlését, ahol megváltoztatták a párt nevét Magyar Szövetségre és felszámolták az alapító pártok folytatásaként létrejött platformokat. A pártba újonnan belépett Gyimesi György pedig egy támogatói hálózatot hozna létre, amely a párt „második vonalaként“ működne.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban