Na hlavný obsah

Az ENSZ-nek több mint 46 milliárd dollárnyi segélyre lesz szüksége 2024-ben

Az Egyesült Nemzetek Szervezete hétfőn közölte, hogy jövőre 46,4 milliárd dollárra lesz szüksége ahhoz, hogy világszerte humanitárius segélyt nyújtson a rászorulóknak.

Az ENSZ-nek több mint 46 milliárd dollárnyi segélyre lesz szüksége 2024-ben
Foto: TASR/AP

Miközben a világ figyelme jelenleg a Gázai övezetben zajló konfliktusra összpontosul, az ENSZ szerint a tágabb közel-keleti régió, Szudán és Afganisztán is nemzetközi humanitárius segítségre szorul.

Az ENSZ 56,7 milliárd dolláros finanszírozást kért az idei évre, de ennek csak 35 százalékát kapta meg, ami az elmúlt évek egyik legsúlyosabb hiányát jelenti. Valószínűleg 2010 óta ez lesz az első alkalom, hogy az előző évhez képest csökken a humanitárius hozzájárulások összege. Az ENSZ ezért ezúttal alacsonyabb összeget kér, a leginkább rászorulókra összpontosítva.

A forrásmegvonás miatt a humanitárius szervezetek kénytelenek voltak csökkenteni az életmentő, élelmiszer-, víz- és egészségügyi ellátást biztosító programokat.

Ennek eredményeként a 2024-re kitűzött célt a tervezett 245 millió helyett csak mintegy 181 millió embernek nyújtott segélyre kellett korlátozni. A pénzhiány miatt idén május és november között mintegy tízmillió afganisztáni ember nem kapott élelmiszersegélyt, Mianmarban pedig félmillió kitelepítettnek nem sikerült jobb szállást építeni.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban