Na hlavný obsah

Törökország nem fogad el több tagsági feltételt az EU-tól

Törökország a továbbiakban nem fogad el semmilyen új tagsági feltételt az Európai Uniótól - jelentette ki az ország elnöke Recep Tayyip Erdogan, kiemelve, igazságtalannak érzi, hogy országuk számos követelményt teljesített már, az EU illetékesei azonban egyetlen ígéretüket sem tartották be.

Törökország nem fogad el több tagsági feltételt az EU-tól
Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Törökország még 1999-ben kérvényezte felvételét az EU-ba, a 2005-ben megkezdett tagsági tárgyalások ugyanakkor 2016 óta szünetelnek.

Erdogan úgy gondolja, tisztességtelen az Európai Uniótól, hogy vízumkényszert alkalmaz a török állampolgárok ellen miközben gazdasági, katonai és diplomáciai követelései vannak országukkal szemben, emellett pedig azt is kijelentette, hogy ha az Unió meg akarna szüntetni egy olyan csatlakozási folyamatot, ami egyébként is csak papíron létezik, az csakis az ő döntésük.

A nyári időszakot követő első parlamenti ülésen Erdogan beszédében kitért arra is, a parlament épületét érő öngyilkos merényletre is. A támadást időközben magára vállalta a Törökország által terroristacsoportnak bélyegzett Kurdisztáni Munkáspárt, akik ezzel akartak válaszolni a török vezetőség kurdok által lakott területeket érintő lépéseire.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban