Na hlavný obsah

A kormány alapjaiban módosítja a büntetőkódexet

A Fico-kormány módosítja a büntetőkódexet, gyorsan és behatóan, olyannyira, hogy Brüsszel is árgus szemmel figyeli a változtatásokat, az ellenzék pedig több ezres tüntést szervezett a kormányhivatal elé csütörtökön.

A kormány alapjaiban módosítja a büntetőkódexet
Speciális Ügyészi Hivatal bazini (Pezinok) székhelye. Foto: SITA/Milan Illík

A Specialis Ügyészség megszüntetése, a korrupcióért kiszabható büntetés csökkentése, a védett bejelentői státusz korlátozása de például a rendőrséggel együttműködő bűnbánók vagy ahogy a szlovák sajtóban sokszor hangoztatott kajucníkok jogi státuszának csorbítása –  eképpen képzeli el a büntetőkódex módosítását a Fico kormány.

A miniszterelnök azt állítja emberi jogok sérültek az utóbbi években a szerinte rossz ügyészségi rendszer miatt, az ellenzék viszont azt mondja éppen a kormánypárti politikusok elleni eljárásokat akarják megnehezíteni Ficoék.

Tény, hogy az említett Speciális Ügyészség a politikailag kényes ügyekkel foglalkozott és olyan emberek ellen folytatott vizsgálatott akik a Smerhez, a Hlashoz vagy az előző kormány tagjaihoz, mint pl. a Sme rodina-hoz voltak köthetőek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban