Na hlavný obsah

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel

Az új belügyminiszter rendőrségi állományban hozott döntései némelyikét bírósági határozat tette semmissé, miközben már az ellenzék is visszahívná Matúš Šutaj Eštokot. Úgy tűnik a koalíciónak lesz kit jelölnie a jövő évi államfőválasztáson a koalíciós vezetők sorából. Egy oknyomozás szerint szokatlanul sok magyarországi hírszerző van Szlovákiában.

A bíróság döntésének értelmében Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter törvényt sértett, amikor leváltotta Branko Kiššt, az országos rendőrfőkapitány helyettesét. Peter Kubina, Kišš ügyvédjének tájékoztatása szerint a Pozsonyi IV. Járásbíróság teljes terjedelemben eleget tett a javaslatuknak, és Kiššt visszahelyezte a helyettesi pozíciójába. Šutaj Eštok fellebbez a döntés ellen, és továbbra is meggyőződése, hogy a törvények szerint járt el.

„Robert Fico kormánya elrabolja a jogállamiságot” – jelentette ki Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter az új kormány lépéseit bírálva. Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) elnöke kijelentette indítványozni fogják Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter leváltását. A kezdeményezést az SaS és a Szlovákia (korábban OĽaNO) egyaránt támogatja.

Egy nem rég közzétett tényfeltárás szerint Magyarország feltűnően sok hírszerzőt telepített az elmúlt időszakban Szlovákiába. A szlovák elhárítás szerint ezen a kémek közül többen a magyar nagykövetség vagy más magyar állami intézmény magas beosztású képviselői Pozsonyban. Mindent egybevetve a jelenség több kérdést is felvet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban