Na hlavný obsah

Fontos az influenza elleni védőoltás

Az influenza elleni védőoltás a fiatal és egészséges emberek számára egyaránt fontos. Különösen akkor van jelentősége, ha kockázati csoportokkal, például 59 év felettiekkel, krónikus betegekkel vagy kisgyermekekkel kerülnek kapcsolatba – derül ki Közegészségügyi Hivatal jelenlegi influenzaszezonra vonatkozó anyagából.

Fontos az influenza elleni védőoltás
Foto: freepik.com

A beoltott emberek lényegesen kisebb valószínűséggel kapják el az influenzát, és az oltás megvédi őket az influenza szövődményeitől is, mint például a hörghurut, a tüdőgyulladás, az akut arcüreg- ill. fülgyulladás vagy a kórházi kezelés. A beoltott fiatal és egészséges ember védi az egészségét, segít csökkenteni a környezetében élők fertőzésveszélyét, és megőrzi munkaképességét – hívta fel a figyelmet a Közegészségügyi Hivatal.

Az influenza elleni védőoltás nagy jelentőséggel bír a veszélyeztetett csoportokkal kapcsolatba kerülő fiatalok számára. Megfontolandó például az egészségügyi, szociális és oktatási dolgozók, valamint a postahivatalok, üzletek és szolgáltatások alkalmazottai számára. De ajánlott felvenniük az oltást a veszélyeztetett személyekkel közös háztartásban élőknek is.

Az oltás mellett fontos a gyakori kézmosás és a napközbeni rövid szellőztetés is. A Közegészségügyi Hivatal azt is javasolja, hogy az emberek tartsanak távolságot a betegektől. Arra buzdítanak, hogy a betegség tüneteit mutató személyek ne menjenek társaságba.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban