Na hlavný obsah

Emmanuel Macron francia elnök nemzetközi koalíciót javasol a Hamász ellen

Macron kedden Izraelben, az október 7-i támadások után az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harchoz hasonlatos nemzetközi koalíció létrehozását javasolta a Gázai övezetet uraló Hamásszal szemben.

Emmanuel Macron francia elnök nemzetközi koalíciót javasol a Hamász ellen
Emmanuel Macron Foto: SITA/AP

A francia elnök ezt a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel Jeruzsálemben folytatott megbeszélései után jelentette ki. Azt is hangsúlyozta, hogy Franciaország kiáll Izrael mellett a Hamász elleni harcban, ahogy minden más terrorista formációval szemben is ezt teszi.

Más nyugati vezetőkhöz hasonlóan Macron is óva intette az Irán-barát libanoni síita Hezbollah mozgalmat és magát Iránt attól, hogy második frontot nyisson Izrael libanoni határán, ahol az elmúlt napokban heves határon átnyúló tűzharcok voltak.

Macron kifejezetten elismerte Izrael jogát, hogy „megvédje magát a barbársággal szemben“, de hangsúlyozta, hogy ezt nem szabad szabályok és a civil lakosság tiszteletben tartása nélkül tenni.

Létfontosságúnak nevezte, hogy a Gázai övezet palesztin lakossága számára lehetővé tegyék a humanitárius segélyekhez való hozzáférést, helyreállítsák az ottani kórházak áramellátását, és biztosítsák, hogy a segélyeket ne használják fel háborús célokra.

Hozzátette, hogy a palesztinok területhez és államhoz való törvényes jogának elfogadásával Izrael számára is fenntartható biztonságot lehetne teremteni.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban