Na hlavný obsah

A választások győztese, a Smer még a köztársasági elnök hivatalos bejelentése előtt tartott sajtótájékoztatót

"A Smer székházában fogunk ülni, és várjuk az elnök asszony telefonhívását" - mondta Robert Fico pártelnök a Smer vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A választások győztese, a Smer még a köztársasági elnök hivatalos bejelentése előtt tartott sajtótájékoztatót
Foto: SITA/AP

Fico a következő két hétben a többi párttal is tárgyalni akar a programokról. Kijelentette, hogy a győztes párt vezetőjeként miniszterelnök akar lenni. Úgy látja, a Smer, a Hlas és az SNS 79 mandátuma kényelmes parlamenti többséget jelethet az új koalíciónak.

A rendvédelmi szerveket érintő személyi változásokra vonatkozó kérdésre úgy reagált: „Nem emlékszem, hogy a Smer-ből bárki is arról beszélt volna, hogy a Speciális Büntetőbíróságot és a Speciális Ügyészséget meg kell szüntetni“. Azt azonban hozzátette, hogy készen állnak a személycserékre, elsőként Daniel Lipšic speciális ügyészt és Hamran István rendőrfőkapitányt készül meneszteni.

Az ország külpolitikai orientációjával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a Smer támogatta az uniós csatlakozásról szóló népszavazást. Ami pedig az illegális migrációt illeti, ha a párt kormányra kerül, vissza akarja állítani az ellenőrzést a magyar határon.

A migráció megfékezése érdekében az erőszakos cselekedeteket sem zárta ki. A társadalomban uralkodó hangulatra utalva megjegyezte, „Szlovákiának szüksége van arra, hogy lenyugodjanak a kedélyek“.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban