Na hlavný obsah

A Smer-SD a választás győztese, az eredmény hivatalos

Az államfő hétfőn kormányalakítási megbízást ad a Smer-SD-nek.

A Smer-SD a választás győztese, az eredmény hivatalos
Foto: SITA/AP

A parlamenti választás győztese a Smer-SD, a párt a szavazatok 22,9 tized százalékát szerezte meg a tegnapi választáson, amivel 42 képviselői helyet szerzett a parlamentben. A választási eredményeket vasárnapi sajtótájékoztatóján hivatalos is megerősítette az Állami Választási Bizottság. A választási részvétel 68,5 tized százalékos volt.

A második helyen a Progresívne Slovensko végzett 17,9 tized százalékkal, és 32 mandátumot szerzett. A Hlas-SD lett a harmadik 27 mandátummal. Bejutott a parlamentbe az OĽANO a priatelia, Kresťanská únia, Za ľudí koalíció is, amely 16 mandátumot szerzett a parlamentben.

A KDH-nak a szavazatok 6,8 tized százalékával 12 képviselője lesz, az SaS-nek 11. Az SNS is bejutott a parlamentbe, tíz mandátumot szerzett. Kevéssel a parlamenti küszöb alatt maradt a Republika és a Szövetség-Aliancia 4,7, illetve 4,3 tized százalékkal.

Zuzana Čaputová államfő hétfőn kormányalakítási megbízást ad a választás győztesének, a Smer-SD-nek, és tájékoztatja a pártokat arról, hogyan fog a továbbiakban eljárni. Erről a közösségi hálón tájékoztatott az államfő.

Szerinte az előrehozott parlamenti választások demokratikusak voltak, és reális képet alkottak a társadalomról. A magas választási részvétel azt mutatja, hogy az emberek nem közömbösek Szlovákia jövője iránt – zárta gondolatait.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban