Na hlavný obsah

Čaputová főként a békére, a klímaváltozásra és technológiai fejlődésre hegyezte ki beszédét az ENSZ közgyűlésén

Zuzana Čaputová köztársasági elnök beszédet mondott az ENSZ közgyűlésén szerdán New Yorkban.

Zuzana Čaputová államfő szerint egyértelmű volt az általa közvetített üzenet az ENSZ közgyűlésén: egy olyan világ építésen kell dolgozni, ahol az egyenlőség mértékadó, a fejlődés fenntartható és ahol békében élhetünk, összegzett közösségi oldalán az elnök.

Beszédében az ENSZ elsődleges céljaként a béke helyreállítását jelölte meg. Oroszország Ukrajna elleni háborúját határozottan elítélte, kiemelve, hogy Oroszországnak – az ENSZ biztonsági tanácsának állandó tagjaként – egyértelmű lépéseket kell tennie a békéhez vezető úton.

Egyúttal felszólította Moszkvát, hogy tegye ismét lehetővé az ukrán gabonaszállító hajók biztonságos áthaladását a Fekete-tengeren. A klímaváltozásra térve kifejtette, hogy globálisan nem teszünk eleget, de a legrosszabb forgatókönyveket még megelőzhetjük.

Szerinte Szlovákia jó úton jár: villamos energiánk 85 százalékát már most is zéró kibocsátással állítjuk elő. Hozzátette, Szlovákia továbbra is teljesíti az éghajlatváltozás mérséklésében vállalt kötelezettségeit. Rámutatott, a technológiai fejlődés néha gyorsabb, mint az emberi gondolkodás és érzelmek fejlődése. Ezért szerinte szabályozni kell a közösségi médiát, a mesterséges intelligenciát és a létrejövő új technológiákat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban