Na hlavný obsah

Több ezren tüntettek országszerte a kórházak rossz helyzete miatt Németországban

Országszerte tüntettek a német kórházak dolgozói azonnali pénzügyi segítséget követelve az államtól. Az országos utcai tiltakozások kiváltó oka, hogy év eleje óta majdnem 50 német kórház jelentett csődöt.

Több ezren tüntettek országszerte a kórházak rossz helyzete miatt Németországban
Karl Lauterbach, német egészségügyi miniszter. Foto: SITA/AP

A német kórházak érdekképviseleti szervezetei inflációkövető finanszírozást és azonnali pénzügyi segítséget követelnek, mivel az intézmények kiadásait extrém módon megemelte a jelentős pénzromlás, így a jelenlegi költségvetéssel fenntarthatatlanná vált a működésük.

Az országos tiltakozásban részt vettek a fővároson kívül például Stuttgartban, Saarbrückenben, Düsseldorfban, Frankfurtban, Hannoverben és Mainzban is. Rendőrségi becslések szerint megközelítőleg 10 ezer tüntető volt az utcákon.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint a már beígért kórházreform garantálja a vidéki intézmények életben maradását is. A kormány a tervek szerint egy új finanszírozási rendszerrel szeretné minél inkább tehermentesíteni a kórházakat.

A Német Városok Szövetsége álláspontja, hogy a kórházreform túl késői megoldás. Szerintük azonnali beavatkozásra lenne szükség.

(HVG)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban