Na hlavný obsah

Minél korábban kell elkezdeni a pénzügyi ismeretek oktatását a gyerekeknek

Nem tanácsos a pénzügyi ismeretek oktatását halogatni. A befektetési alapokról a mindennapi életből vett példákkal kell a gyerekekkel beszélni már egészen kicsi korban - figyelmeztet a Wood & Company befektetési szakértője.

Minél korábban kell elkezdeni a pénzügyi ismeretek oktatását a gyerekeknek
Illusztráció Foto: TASR

Habár manapság a készpénz nélküli fizetési forma a gyakoribb, a gyerekek számára érthetőbb, ha a készpénz használatával mutatunk példákat. “Adjunk nekik 10-20 eurót és engedjük meg, hogy egyedül vásároljanak. Ezzel már a legkisebbeknek is világossá tehetjük a pénz értékét, így később építhetünk ezekre az alapokra” – magyarázta Zuzana Mora befektetési szakértő.

A pénzügyi ismeretek három olyan aspektusára mutatott rá, amelyekre szerinte nem fordítanak elég figyelmet a gyereknevelés során sem a családi, sem az iskolai környezetben. Az első a biztonság a pénzügyek világában. Fontos, hogy a fiatalok el tudjanak igazodni a kölcsönök, a hitelek és a jelzáloghitelek között, hogy ismerjék azok buktatóit, és hogy meg tudják különböztetni, mit, mikor és kitől érdemes kölcsönkérni.

Az oktatás másik kulcsfontosságú témája a pénzeszközök felértékelődése. „Ma már nem elég perselyben takarékoskodni, hanem fokozatosan meg kell ismertetnünk a fiatalokkal a pénzeszközök egész sorát“ – hangsúlyozta a szakember. Véleménye szerint az államháztartásban való eligazodás is fontos.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban