Na hlavný obsah

Putyin: Moszkva be akarja fejezni a Nyugat és szatellitországai által kirobbantott háborút

Oroszország véget akar vetni a "Nyugat és szatellitországai által kirobbantott" háborúnak Ukrajnában - jelentette ki augusztus 23-án, szerdán Vlagyimir Putyin a BRICS-országcsoport csúcstalálkozóján.

Foto: SITA/AP/Pool Photo

Vlagyimir Putyin orosz elnök megismételte Moszkva hagyományos narratíváját, miszerint Oroszország ukrajnai hadművelete válaszreakcó Kijev és a Nyugat fellépésére. Erről a Reuters ügynökség számolt be, amely rámutatott, hogy a többi BRICS-ország, tehát Brazília, India, Kína és Dél-Afrika legfelsőbb képviselői nem ítélték el kifejezetten az orosz agressziót Ukrajnában.

Putyin továbbá közölte, hogy Moszkva jövőre a BRICS-csoport elnöki tisztét arra használja majd fel, hogy megerősítse a szervezet szerepét a világban. 2024 októberében Oroszország ad otthont a BRICS-csúcsnak Kazanyban.

Putyin, akire a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki a háború alatt Ukrajnából származó gyerekek Oroszországba való elhurcolása miatt, videókapcsolaton keresztül vesz részt a BRICS vezetőinek a dél-afrikai Johannesburgban megrendezett háromnapos találkozóján.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban